Adólottó || Tax lottery

Ma két említésre méltó dolog is történt (ha hozzávesszük, hogy már árulják a mangót a zöldségesnél, akkor három). Ma reggel nekikeseredtem annak a rendkívüli ténynek, hogy mennyire beszűkült a szociális életünk (ez inkább engem ver a földhöz, de engem mindkettőnk helyett is) a nyelvtudás és egyéb közösségek híján. Mivel belátható időn belül nem fogok tudni kínai nyelvű vitaesteken részt venni, viszont az emberek sem lesznek kevésbé szégyellősek, ha angol nyelvről van szó, kellett egy alternatív megoldást találni. Szóval úgy döntöttem, hogy olyat teszek, mint még soha. Feladtam egy barátkereső hirdetést. Klasszikus önsegítő csoportos stílusban, hogy sziasztok, Évi vagyok, valaki barátkozzon már velem, légyszike, mert egyébiránt tök jófej vagyok, csak tekintsünk el egy pillanatra attól a ténytől, hogy ijesztő apróhirdetésekkel próbálom felturbózni a szociális életemet.
És volt, aki képes volt erre. Egyébként Gavint is a Couchsurfing oldalnak köszönhetem. Mi konkrétan a tajvani időjárási viszonyokról leveleztünk, mielőtt először jöttem, de mikor az érkezésem előtt pár nappal a vendéglátómnak le kellett mondania a szállásomat, hirtelen felindulásból írtam neki egy levelet, hogy hát a macska rúgja meg, ez történt, mire ő azonnal válaszolt, hogy gond egy szál se, akkor majd alszok náluk. És tessék, azóta eltelt 5 év, és most meg a családjával ünnepeljük a kínai új évet és az anyák napját. (Köszi, Chiu család!)
Lényeg a lényeg: holnap délután megyünk egy kulturális játszósrandira a szépművészeti múzeumba!! Már úgy izgulok, aludni se fogok tudni. (Bár én eredetileg a Kakikiállításra terveztem, és tetézve a tetézhetetlen, ezt közöltem is a pajtijelölttel, de érthetetlen okokból leszavazta az ötletemet.)

Az adólottóról pedig még nem meséltem. Tajvanon vezették be a világon először 1951-ben, hogy szűkítve a feketegazdaságot, minden egyes blokkra egy 8-jegyű számot nyomtatnak, amiket kettő havonta sorsoláson kihúznak. Lehet nyerni, mint a lottón, csak itt a számok sorrendjének kell egyeznie (minél több számlát gyűjt az ember, annál nagyobb esélyekkel indul). Abba nem megyek bele, mert talán elég könnyű elképzelni, hogy mennyivel másabb ennek a hangulata, mint a turistának öltözött NAV ellenőrök vegzálásának, és hogy milyen gyermeki örömmel tudjuk gyűjtögetni itthon a blokkokat (na nem, mintha a legtöbb utcai kajaárusnál valaha kaptunk volna bármit, de az étel kárpótol).
A díjak 2 ezer forinttól indulnak (ahhoz elég a 8-ból 3 számnyi egyezés is), a főnyeremény pedig kezdetben 20 millió forintnak megfelelő összeg volt, ami mint megtudtuk, nem nyújtott kellő ösztönzést arra, hogy tömeges blokkgyűjtésbe kezdjenek az emberek. Ki hajol le ennyi pénzért, nem? Meg egyébként is 20% (!!) rajta az adó, tiszta gáz, meg se éri. Közmegegyezéssel néhány éve felemelték tehát a kérdéses összeget 100 millió forintnak megfelelő dollárra. Komolyan. Fantasztikus. (Micsoda adóbevételt tudnak az 5%-os ÁFA befizetésekből generálni, ha ez egy profitábilis gazdasági húzás?)
A január-februári körben majdnem nyertünk, egy szám híján, de megbékéltünk, hogy az nem is ér, mert tört hónapban voltunk itt, alig volt blokkunk, majd legközelebb. A legközelebb ma volt (március-április). Neki is estünk, mint bolond borjú az anyjának, amint felkerültek a számok a honlapra.
Persze sokból megint semmi, és már pakoltuk össze kidobásra a blokkokat (szigorúan papírszelektív!!), mikor egy tökvéletlen mozdulattal lejjebb tekertem az oldalt, és kiderült, hogy még van egy jackpot szám is. És igen!! Egyezett a három szám! Szerintem ember itt még nem örült 4 bubble tea árának ennyire, minden korty ajándék lesz.
Két hónap múlva folyt. köv.

Én a fődíjat pedig elsősorban azért szeretném megnyerni, hogy miután megérkezünk Budapestre egy saját, különbejáratú Airbusszal, bemehessek a NAV-ba és azt mondjam a savanyú arcú néninek, miután kivártam életem felét, hogy csókolom, nyertem 100millió forintot egy hivatalosan nemlétező országban, tetszene tudni adni rá egy nyomtatványt?

************************************

Today, two remarkable things happened (if we count that mangos are available at the market, make it three).
This morning I got a bit sad over the fact that our opportunities for social life without language and any community based activities are quite tiny (talk about the obvious), and it’s also highly unlikely that in the near future I will be able to attend any Chinese lecture, nor the people will become less shy when it comes to talking in English, I decided to take control. I have done something very new. I posted a friend-seeking ad. It was more like hi, I am Eva and please be my friend, as I am really cool, just let’s pretend I am not posting such creepy ads.
And there are those nice people who could pretend! For the record, I actually met Gavin through Couchsurfing many years ago: he was helping me so much with the preparation before my Taiwan trip. And he was not supposed to be my host, but the guy who promised me his place had to leave abroad, so I wrote a message to Gavin wondering what to do now. The solution was a place in his house with his superkind family, and look at that, 5 years later we are celebrating Chinese New Year and Mother’s Day together! (Thank you Chiu family for being so nice and awesome!)
So anyway, we could actually set up a cultural play date for tomorrow at the fine arts museum! Oh, I am so excited, I won’t be able to sleep! (To be honest, I offered Poop Exhibition first.)

The tax lottery. The people who are reading the blog from outside Taiwan, may not be aware of this phenomenon. It was introduced in 1951 and encouraged the people to obtain receipts for every purchase they make, forcing the businesses to pay more tax. Every receipt has an 8-digit number printed on it and bimonthly the winning numbers are announced. It is like a lottery, but the sequence of the numbers that counts. (And the more receipt you collect, the higher chances you have to win). We are like kids when it comes to collecting, we really enjoy it (although we have not once received it from any street food vendor, but it’s okay, because the quality of the food makes it up for us).
The prizes starts from 200 NT (if the last 3 digits match) and until 2011 the grand prize was 2.000.000 NT, but as we heard it was not tempting enough, so the Ministry of Finance raised it to 10.000.000 NT. Wow. Just wow. What kind of income the state receives from the 5% taxes if this lottery is still profitable?
We did not win anything with the January-February round, but we did not really have many receipts either, so we agreed on winning a big amount next time. Well next time was today, so as they announced the numbers, we immediately checked every single receipt we had at home, but sadly…no. We were about to throw it away, when I accidentally recognized, that there is a jackpot number, which we had! Omg, noone here has ever been so happy like us over the price of 4 bubble teas! We cannot wait for the next round!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s