Mindennapok Tamsuiban || Everyday life in Tamsui

 

::Páratartalom::

A lakásban kisebb arzenál van a páratartalommal való megküzdésre: a mosott ruhát például legutóbb 3 napnyi kiteregetettség után is kissé nyirkosan szedtem le – persze nem kizárt, hogy a 3 nap alatt volt egy olyan pont, ahol már száraz volt, és onnan kezdett el újra bevizesedni, de a tényen mindenesetre nem változtat. Szerencsére a mi lakásunkban mosó-szárítógép van (eddig még csak két ruhát pusztított el, ami szerintem kifejezetten jó arány), más kérdés, hogy mindenek ellenére 1-2 nap után a szekrényből ugyanolyan nyirkosan, de legalább még bepállva vesszük ki ruhát.
A fürdőszobában van kifejezett páraelszívó-panel, ami szív-fúj, melegít, épp csak nem főzi le a kávét, de a kapcsolatunk a közös nyelv hiányában inkább csak tapasztalat. Egy pár perces zuhanyzás mindenesetre 2-3 órányi működést igényel, és akkor már majdnem látszik a tükör is. Ugyanez játszik a konyhában beépített elektromos csöpögtetőre, amit én először fel sem ismertem, de hamar kiderült, hogy a csap mellé támasztott elmosott edényeknek önmaguktól nincs nagy igényük a száradásra (vagy legalábbis nem emberi időn belül), úgyhogy a külön edényszárító nem luxus, hanem tömény szükségszerűség.

17741273_10154158282551330_1120111785_n

::Kényelem::

Azt én tudtam eddig is, hogy kényelmes lélek vagyok, de az egészen megdöbbentő, hogy van egy egész nép, aki erre épít. Nem egy elhanyagolható tény, amiről írtam már, hogy mennyire pofonegyszerű meleg ételhez jutni, de ez annál több. Sok egyéb ázsiai országban is találkoztam már a jelenséggel, de itt őrült módon szembetűnő, hogy nagyjából 30 méterenként vannak elszórva az úgynevezett kényelmi boltok, amik pontosan azt is kínálják, amit ígérnek.
A félkész, vagy helyben készült kaják megmelegítése közben bevásárolsz, majd befizeted a csekkeket, felveszed a postai küldeményt, feltöltöd a kártyád, intézel pár átutalást, veszel fel pénzt, szkennelsz, nyomtatsz, töltesz keretet a buszbérletedre, gyorsan megkajálsz, aztán kérsz még egy kávét, és 10 perc múlva már ott sem vagy. Hogy ez a jelenség nem terjedt még el Európában, egy emberiségellenes bűntett. Ja, azt mondtam, hogy ha nincs nálad pénz, tudsz a buszbérlettel is fizetni? És hogy a buszbérletet ezenfelül lehet használni könyvtári kártyaként, edzőtermi belépőként, és még a lakótelep ajtaja is ezzel nyílik, hogy ne kelljen cihelődni a sok kártyával? Egyszerűen nem tudok betelni vele.

::Szelektív hulladékgyűjtés::

Nagy szerencsénk van, hogy nekünk nem kell vadászni a város utcáit rovó zenélős kukásautókat, hogy ki tudjuk dobni a szemetet, de ettől még nem lett sokkal könnyebb az életünk. A ház aljában ugyanis 12 féle szelektív hulladékgyűjtő van, így egy komplett napi program a szemétlevitel, ahogy állok a szemeteszsákkal, és egyesével nézem át újra minden egyes szemetünket – használt papírzsebkendő? Papír. De nem ám a kartondobozpapír, meg nem is a sima újságospapír, az három tök más dolog. Szakadt kenyereszacskó? Műanyagzacskók. Nem összekeverendő a műanyagdobozok kategóriával, ami pedig teljesen más, mint a polifoam alapú kajástálcák. Konyhai szemét egy kuka, főtt kajamaradékok másik. Nem kell aggódni, hogy berohad, vagy büdösödik, mert ezek a konténerek hűtve vannak. Ha esetleg voltál akkora tirpák, hogy nem gondolván az ökológiai lábnyomodra, vettél egy PET palackot, akkor pedig leszel szíves kiöblögetni azt a rendelkezésedre álló csapnál, és a műanyagflakonokhoz teszed, ami ott van az üvegpalackok mellett, amik a fémtartalmú flakonok mellett állnak. A kupakját azért ne csavard már vissza, mert az sima műanyag ugyebár. Köszönjük a szíves közreműködést.

::Ételek::

A tajvaniak a lehető legjobb értelemben véve iszonyúan finnyásak. Ez azt eredményezi, hogy bizonyos kategóriákban szinte csak és kizárólag a prémium minőségű ételek érhetőek el (sonkának hazudott felvágott? felejtsd el), ami egyrészt örömteli, mert végre nem kell azt néznem, hogy vajon melyik az a húskészítmény, amiben ténylegesen is van hús, másrészt anyagilag kissé megterhelő, ha minden nap antibiotikummentes, fűvel táplált angus marha kerül az asztalra választás híján. (Egyébként is nem bűn azt megsütni?) Úgyhogy egyelőre bekerültünk az #egyéb kategóriájú, hétvégi húshedonista vegetariánusok közé.
Pedig tényleg minden, de minden van, de a falnyi hosszú szójaszósz választék önmagában még nem nagy segítség, ha közben a zöldségespult meg maga a rejtélyek szigete. De már felütöttem a növényhatározót az azonosításhoz, bizakodó vagyok.

******

::Humidity::

We have a cute little arsenal in our apartment to fight humidity: last time I left our laundry hanging for 3 day, and they were still wet when I took them off. Maybe there was a turning point when they finally dried and started to get wet again, but I highly doubt it. Luckily we have a combo washer dryer (which only killed 2 shirts so far, so we are good), but it does not change the fact that the clothes are still get damp in the wardrobe after 1-2 days.
There is also a dehumidifier panel in the bathroom, which blows, warms, practically does anything but makes the coffee. One thing is for sure: after 10 minutes of showering, 2 hours of dehumidifying is enough to see the mirror.
Another miracle of ours is the electric platedryer (I have actually never see one before), because it turned out the freshly washed plates and mugs have no intention to dry themselves beside the kitchensink, so it is no luxury equippment, but painful neccessity.

::Convenience::

 I am such a convenient type, but it shocks me that there is a nation that actually builds his life on it. I have already mentioned how easy it is to find fresh food on the streets, but this is much more than that. It is about the convenient stores, that can be found all over Asia, but in Taiwan they lay as close as around 30 meters from each other. And they deliver what they promise in their names.
The mirelit or ready-made food can be heated up there, while you shop, pay the bills, pick up the postal package, withdraw and transfer money, scan and print your documents, top-up the EasyCard (metro and buss pass), drink a coffee and you are off in less than 10 minutes. It is truly a crime against humanity that they are not widely available in Europe. Oh by the way, have I mentioned that if you do not have money with you, you can pay with the EasyCard? And that the EasyCard can be used for library card, gympass, and also as a key for the house, so you do not need to carry all the cards everywhere? I just love it.

::Selective waste collection::

We are lucky as we do not have to hunt the musical garbage trucks along the streets, because we can throw out the trash into the containers based in basement, but we still have our difficulties. There are 12 different containers to choose from, so taking out the trash needs a schedule, as I stand there and go through all of our garbage one-by-one – used tissue? Paper. Not the cardboard paper or the newspapers though, those three are totally different. Torn plastic bag of the bread? Plastic bags, which is different from casual plastic, and absolutely nothing like the polifoam based plastic food trays. Food scrap is one thing, kitchen waste is another. Don’t worry, they are actually cooling these two to avoid the smell. If you are reckless and don’t even mind your ecological footprint, then please be so kind and wash your PET bottle by the sink provided for common usage, and put it to the bottles…oh..and don’t put the plastic cap back because it is going to the casual plastics, which is next to the containers for glass, which is next to the containers for bottles containing metal. There you go. Thank you for your kind cooperation.

::Food::

Taiwanese people are unbelievably picky (in a good way) when it comes to food. It results that there are some food which are mostly available in premium quality (cold cuts looking like ham? forget about it). Partly I am extremely happy because I do not have to check the food composition constantly, because I can be sure what we eat is great, but on the other side it is financially burdensome to put antibioticsfree, grass-fed angus beef to the table every day. (Isn’t it a sin to roast it anyways?) So at the moment we are the so-called #other type of weekend meat-hedonists vegetarians.
Anything can be found really, but the long shelf with thousand different type of soysauces is not a big help itself as I am unable to recognize anything at the vegetable counter. So now I had no choice but to start to study about the plants found here. I’m very optimistic about it.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s